Vaihtoehto liikuntasetelille?

Olin kesällä 2013 töissä Raahessa Rautaruukin tehtaalla. Sain työsuhde-etuna lunastaa liikuntaseteleitä puolella niiden käyvästä arvosta. Ajattelin liikunnallisesti aktiivisena ihmisenä, että setelit tulevat nopeasti käytettyä, joten hamstrasin niitä niin paljon kuin sain. Käyväthän ne maksuvälineenä melkein missä vain urheiluharrastuksessa. Lompakkoni paksuus kaksinkertaistui liikuntaseteleiden määrästä ja myhäilin tyytyväisenä. Voimassaoloaikaakin oli runsaasti, vuoden 2014 loppuun saakka.

Vuoden 2014 lopulla havahduin. Vuosi oli kulunut ja liikuntaseteleitä oli jäljellä lähes yhtä suuri määrä kuin olin edellisenä vuonna hankkinut. Kovasti yritin aivosolujani käyttää, että mihin saisin nämä kaikki setelit upotettua. Sitten välähti. Marssin Zimmariin ja hankin satsin uimakortteja. Niissä ei ollut voimassaoloaikaa. Se tuli huomattua, kun puskin kortin samaan korttitaskuun lukioaikaisen opiskelija uimakortin viereen, joka oli hankittu vuonna 2009. No, aloitin uimaharrastuksen ja kävin lasteni kanssa kerran viikossa uimassa, ja tänä päivänä on kaikki uimakortitkin kulutettu loppuun.

Miksi liikuntasetelit olivat minulle niin työläitä kuluttaa? Ne eivät itsessään motivoineet lisäämään liikuntaa, vaan harrastin niitä samoja lajeja, joita harrastin ennen liikuntaseteleiden saamista, pelasin jääkiekkoa ja kävin lenkillä. Liikuntasetelit eivät vaikuttaneet millään muotoa minun liikuntatapoihini. Toki myöhemmin aloitin uimaharrastuksen lasten kanssa, mutta sen olisin aloittanut joka tapauksessa 🙂

uinti weela liikuntaseteli

En ole ainut, jolle liikuntaseteleiden käyttäminen ei olekaan niin helppoa kuin voisi kuvitella. 87 % työnantajista tukee henkilöstöliikuntaa jollakin tasolla ja yleisin tukimuoto on tarjota liikuntaseteleitä työntekijöille. Kuitenkin jopa 40 % työntekijöistä jättää liikuntaseteliedut kokonaan käyttämättä! Miksi liikuntasetelit sitten ovat niin käytetty tapa tukea työpaikkaliikuntaa? Se vain yksinkertaisesti on niin helppo ja vaivaton tapa työnantajalle. Mutta onko se kuitenkaan paras työntekijän näkökulmasta?

Ongelmana liikuntaseteleissä on se, että niitä käyttävät eniten ne, jotka liikkuisivat myös ilman seteleitä. Vähän liikkuvalle liikuntaseteli ei ole tarpeeksi hyvä motivaattori, joka saa lähtemään liikkeelle. Liikunnan harrastamisesta pitäisi tehdä helpompaa, ei vain taloudellisesti, vaan tuoda liikunta lähemmäs ja helposti saataville. Ja ennen kaikkea yrittää löytää keinot, jotka tukevat pitkäjänteistä liikkumista.

Liikunnan harrastamisesta pitäisi tehdä helpompaa, ei vain taloudellisesti, vaan tuoda liikunta lähemmäs ja helposti saataville.

Voisitko sinä työnantajana miettiä jotakin toista ratkaisua liikuntaseteleiden tilalle tai toimisiko sinulle työntekijänä jokin toinen tapa paremmin? Toimisiko mahdollisuus liikkua työaikana? Hankkisitteko liikuntavälineitä työpaikalle? Voisiko Weela olla ratkaisu? Weela tuo työpaikalle kuntosalin ominaisuudet pienoiskoossa ja se on myös helppo kuljettaa kotiin kunnon treeniä varten! Katso lisää etusivulta www.weela.fi.

-Miikka

Vastaa