Ideasta tuotteeksi

Tervehdys,

Voin ylpeänä avata nämä weela.fi sivut ja kirjoittaa tämän blogin ensimmäisen postauksen. Weela – markkinoiden älykkäin kuntolaite – on saapumassa markkinoille, ei vielä tänään, eikä huomenna, mutta jo vuoden 2016 lopuilla. Lanseerauspäivä alkaa olla jo lähellä, kun peilaa sitä matkaan, joka kehitystyössä on jo takana. Kuinka Weela kehittyi ideasta tuotteeksi?

Weela on pitkän tutkimus- ja tuotekehitystyön tulos. Alun perin idea Weelasta syntyi vuonna 2010 Mauno Kurunlahden omasta tarpeesta ja halusta saada pieni, näppärä, mutta monipuolinen kotikuntolaite. Ostotarve oli kova, mutta tarpeelle ei tahtonut löytyä täyttäjää. Googlea kahlatessa ja kauppoja kiertäessä jouduttiin kerta toisensa jälkeen toteamaan, ei löydy. Heräsi kysymyksiä: Onko tosi ettei kotiin olisi mahdollista saada pientä, mutta monipuolista kuntolaitetta, kun kuntosalille ei viitsisi mennä? Olenko ainoa, joka tällaista kuntoilutuotetta kaipaisi? Lyhyitten haastatteluiden perusteella kohtalotovereita alkoi ilmaantumaan ja runsasta kysyntää oli selvästi havaittavissa, mutta kun muut eivät asiaa olleet ratkaisseet, piti homma ottaa omiin hyppysiin.

Mauno keräsi ympärilleen eri alojen ammattilaisista koostuvan tiimin, joukkueen, jonka kanssa haasteeseen tartuttiin. Tiimi koostui tekniikan ja lääketieteen ammattilaisista, joista kaikki olivat vakuuttuneita tuotteen tarpeellisuudesta. Aluksi tuotetta kehitettiin kahvikuppien ja pullavatien äärellä vain lennokkaasti ideoiden. Mutta kuppi kupilta ja pulla pullalta idea konkretisoitua ja alkoi löytää muotoaan. Oli aika aloittaa varsinainen kehitystyö.

Weelasta tehtiin toimeksianto Oulun Ammattikorkeakoululle, jossa Weelan tutkimus ja kehitystyötä tehtiin vuosina 2012-2015. Oamkissa Weelaan suunnitteluun käytettiin tuhansia tunteja ja mukana on ollut kymmeniä henkilöitä. Useiden prototyyppien ja testaussessioiden aikana käytettävät tekniikat alkoivat löytyä ja kehitysvaiheen suurimmat ongelmat alkoivat ratketa yksi toistensa perään.

Welapro Oy perustettiin syksyllä 2015 saattamaan vuosien tuotekehitystyö loppuun ja lanseeraamaan tuote markkinoille. Tuotteen vastaanotto on ollut hyvää, niinpä hanke on saanut myös julkista rahaa osakseen ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämän Yrityksen kehittämisavustuksen merkitys tuotekehitystyössä on ollut arvokas.

Vuosien kehitystyön ja tuhansien tuntien raatamisen jälkeen voidaan olla ylpeitä. Tuote on lähellä valmistumispistettä ja loppuvuodesta 2016 Weela on tarkoitus olla kaikkien saatavilla. Weela on loistava esimerkki suomalaisen insinöörityön osaamisesta ja mahtava taidonnäyte korkeakoulujen ja yrityksen yhteistyöstä.

Weelasta on syntymässä tuote, joka on ylivertainen koti- ja työpaikkaliikuntaan, eikä Weelalle sen ainutlaatuisuudessaan löydy haastajaa. Toistaiseksi ainoastaan NASA on maailmassa rakentanut vastaavanlaisen tuotteen.

Haluankin tässä erikseen kiittää Oulun Ammattikorkeakoulun hyvää asennetta ja positiivista suhtautumista Weela-projektia kohtaan ja kannustan myös muita yrityksiä käyttämään hyväksi sitä tietotaitoa, jota korkeakouluissamme on.

-Miikka

Ps. tutustu Weelaan tarkemmin www.weela.fi ja liity uutiskirjeen tilaajaksi niin saat heti ensimmäisten joukossa tiedon, kun Weela tulee saatavillesi.

weela_apuraha_EU_PPELY

Vastaa